Ännu en fundering kring bilägande

[Inte för att jag inbillar mig att någon fortfarande läser denna blogg men jag vill ändå be om ursäkt för att jag knappt postar här. Det mesta jag vill säga nu för tiden får plats på twitter...]

Mycket lutar åt att jag hoppar på privatleasing när det gäller bil. Jag kan leasa en Audi A1 – en mycket mindre bil än Passaten förvisso – för 2905 kr i månaden. Detta inkluderar allt; service (fri lånebil, mobilitetsgaranti vid driftstopp, etc), däck (inkl. vinterdäck), försäkring, skatt (skattefri), värdeminskning, rubbet!

Även om det kan verka vara mycket pengar måste man tänka på att det jag betalar för här är ett problemfritt ägande; inget strul, inga överraskningar, allt bara funkar och jag får en ny, pålitlig bil.

Jämför med vad min snart 12 år gamla Passat kostar mig utslaget på tre års ägande:

Det största problemet är reparationerna och bara i år än så länge kommer den att kosta mig mellan 8000 och 9000 kr. Under 2012 och 2013 kan den mycket väl vara helt problemfri men det räknar jag inte med. Om inte annat skall den servas plus att jag har på känn ett par saker som måste åtgärdas om ett par tusen mil.

Värdeminskningen är annars det som är svårast att räkna fram. Jag tittade runt på Blocket och jämförde med bilar som är 3 år nyare än min och bilar som är 3 år äldre men då min bil är mitt i ett generationsskifte är det som sagt var inte helt enkelt. I slutändan kom jag fram till att 12000 kr på tre år är mer än rimligt, förmodligen till och med i underkant.

Sålunda är en ny Audi A1 endast 80 kr dyrare i månaden än min gamla Passat. Köper jag vinterdäcken privat sparar jag dessutom 195 kr i månaden vilket gör Passaten dyrare att äga. Audin är dessutom billigare i drift än Passaten när det gäller bränsle, trots att Passaten är en ganska snål diesel.

De två största nackdelarna med detta upplägg är dels att jag måste ”stå ut” med bilen i 3 år och att jag inte äger den när väl dessa tre år löpt ut.

Vad jag förstår skall det inte vara särskilt svårt att överlåta sin leasing via exempelvis blocket men det enda scenario jag kan se där jag behöver en annan bil är om jag träffar en tjej som redan har en liten bil samt barn alternativt att jag träffar en tjej som har en liten bil och vi bildar familj inom tre år. I en sådan situation skulle vi förmodligen behålla Audin, sålt hennes lilla bil och köpt en större familjebil.

När det gäller ägandet så är det precis samma sak som med en hyresrätt kontra bostadsrätt/hus. I vissa situationer måste man acceptera att en specifik typ av ägande ibland är den enda som fungerar och då jag är fruktansvärt trött på krånglande bilar väljer jag den enda typ av ägande som kan ge mig en ny bil under de ekonomiska förutsättningar jag har just nu.

I en perfekt värld hade jag köpt mig en ny bil (i verkligheten mer troligt en som är max 1 år gammal) men just nu lever i alla fall inte jag i en perfekt värld.

Comments are closed.