MoCon epilog

Jag vill börja med att påpeka att jag hade väldigt kul i går och det tror jag att alla som var här också hade. Trots detta blev dock inte gårdagen riktigt som jag hade tänkt mig och jag vill här försöka belysa varför.

Något jag insåg ganska snart efter att ha skickat ut inbjudan var att till nästa år skall jag tänka om när det gäller inbjudningarna då ett stort antal tackade nej och några lät bli att svara över huvud taget. Det fanns så klart de som helt enkelt inte kunde fastän de ville och det har jag full respekt för. Det tråkigaste är de som inte ens svarar då jag har svårt att få reda på varför de inte ville dyka upp.

Till nästa år kommer jag utesluta de som inte svarade detta år då de så att säga gallrat ur sig själva samt bjuda in många fler, även de jag kanske inte initialt tror kan vara intresserade av den här typen av aktivitet.

I min iver att tillfredställa de som inte tycker om när det blir för uppstyrt lämnade jag schemat öppet för tolkning och det kändes lite som några trodde att gårdagen var ”film och grillkväll hos Martin”. Nästa års schema kommer vara mycket mer spikat och tydligare kommunicerat så att de som vill vara med faktiskt inser vad det är jag vill åstadkomma med aktiviteten.

Ovanstående problem med schemat kan vara orsaken till att inga av de spel jag bad deltagarna ta med faktiskt togs med. Detta ledde i sin tur att vi bara hade ett kortspel att spela i stället för brädspel och flera kortspel. Inför nästa års MoCon kommer jag med andra ord se till att själv köpa alla spel som skall spelas och på ett tidigt stadie försäkra mig om att de som säger att de skall spelleda ett spel faktiskt är förberedda på detta.

När jag planerade MoCon såg jag framför mig att vi skulle bli 10, kanske 12 personer, varför jag planerade ett antal olika aktiviteter. När deltagarantalet visade sig bli hälften av detta, och ibland såg det ut som om det skulle bli en tredjedel då det var svårt att få svar på inbjudan, styrde jag inte upp aktiviteterna därefter och det blev sålunda lite avslaget. Hade vi haft tillgång till fler spel hade detta kanske ordnat sig men till nästa år skall jag dels ha mer koll på antal deltagare samt ha alternativa aktiviteter planerade.

Min förhoppning är att kunna erbjuda ännu fler olika aktiviteter än vad jag gjorde i går. Kanske ha Warhammer eller liknande tabletop spel i garaget, någon aktivitet utomhus om vädret tillåter (eller köra något i partytält om det inte regnar och blåser allt för jävligt).

Maten skall också styras upp annorlunda då det blir för bökigt att grilla när det blir fler än 6 personer och till nästa år blir det bara take away. Kanske att det blir något matigare än bara kakor och kex vid incheckningen då det fanns de som inte hade förstått att vi skulle äta först kl 18.

Transporten hit klarades inte heller den av på ett särskilt smidigt vis då få av deltagarna pratade med varandra om samåkning. Detta hoppas jag avhjälpa till nästa år dels genom att fler vill vara med och dels genom att skapa ett forum för (bland annat) MoCon där samåkning – och annat – kan diskuteras.

Rent teoretiskt sett kan jag få plats med 15 deltagare, ännu fler om vädret tillåter att vi kan vara utomhus, men andra praktiska problem som toalett, plats för dricka, matplats, parkering och liknande kommer sätta stopp för hur många vi kan vara. Till nästa år hoppas jag på att vi blir 10-12 personer då det på så vis blir lättare att få igång olika aktiviteter.

Som jag inledde med hade jag kul i går men jag vet att detta kan bli mycket mer om det bara får en chans att växa till sig lite och till nästa år skall jag göra vad jag kan för att se till att det blir så. :)

4 Responses to “MoCon epilog”

 1. Visst var det skoj, spelbiten ju som sagt lite lidande, fast lite xenos fick man grillat iaf.

 2. Jo, det var synd att Magnus glömde MoM då det är ett riktigt kul spel som jag tror alla hade kunnat fastna för.

  Till nästa år kör vi igen så får vi se hur det blir då.

 3. Jag tror jag förstår lite grann vad du är ute efter att skapa men jag tror att ett striktare schema är inget som skulla gagna deltagarantalet.
  Jag skulle kunna se en eller två turneringar som man kan köra paralellt (för de som vill delta) men sen mer bara en trevlig tillställning med grill, dricka eller spel för de som vill, avsluta med film och lite festligheter för de som vill stanna kvar.
  Om det är krav på deltagande i en massa olika spel så skulle jag nog tänka efter en gång extra om jag vill vara med.

 4. Till saken hör dock att det finns massor med andra tillfällen vi kan grilla och ”ha skoj”, varför också denna gång?

  Andra jag har pratat med uppskattar det striktare schemat och hela tanken är att det skall bli mer ”konventkänsla” över det.

  Det kommer med andra ord bli ett striktare schema nästa år. Detta i sig innebär inte att det är krav på att du måste deltaga, precis som du kan besöka vilket konvent som helst utan att rulla en enda tärning.