Dudo, Perudo, Perudo Santaba

Snubblade på ett tärningspel kallat Perudo Santaba häromdagen och spelade en provomgång i går med några kompisar och bröder. Vad jag förstår så är ursprungsnamnet på detta spel Dudo eller Liar’s Dice, lite beroende på var man letar. Numer kallas det dock oftast Perudo eller Perudo Santaba om man vill köra med lite mer komplexa regler.

Dessa regler förklaras ganska dåligt på den ”officiella” hemsidan så läs även på Wikipedia samt Perudo.com för att få en helheltsbild av reglerna. Sidan med de officiella reglerna verkar vara den med flest fel och underligheter. Exempelvis hävdar de att man skall säga ”Doodoo” när man synar en bluff när alla andra källor är överens om att ”Dudo” är den korrekta termen.

Trots att vi knappt kunde reglerna när vi spelade i går tyckte jag att det var kul och framförallt om man använder officiella termer som Dudo, Jonti och Crutchsulbum. Det finns en stor möjlighet att detta kommer spelas på nästa års MoCon då allt som krävs är 5 sex-sidiga tärningar och en ogenomskinlig kopp per spelare.

Comments are closed.