Vad är allmänbildning?

Jag har diskuterat allmänbildning och vad det innebär med en kompis på sistonde och undrar nu vad er syn på allmänbildning är.

För mig är allmänbildning inte så mycket när Gustav den andre Adolf dog (6 november 1632 – tack till Malle och Mattis) utan mer praktisk kunskap och en del ”självklara” saker som exempelvis Sveriges nationaldag (6 juni), kemisk benämning på vatten (H2O), att månadsnamn inte stavas med stor bokstav samt hur många människor som bor i Sverige (9 187 630 per den 31/1 2008).

Vad tycker ni är allmänbildning? Hur mycket teoretisk kunskap kontra praktisk kunskap ”skall” ingå i allmänbildning? Är det ens viktigt att vara allmänbildad? (Mitt svar är för övrigt ”Ja” på den sista frågan för att förhindra/bromsa fördumningen av Sverige och svenskarna.)

Vi har tidigare haft ont om ingående diskussioner här på MOCOL men det här är ett ämne som ligger mig ganska varmt om hjärtat så jag hoppas ni har möjlighet att spendera några minuter på att bidraga med er åsikt (det är dessutom mycket lättare att kommentera nu).

10 Responses to “Vad är allmänbildning?”

 1. Tycker nog också att ”händelser” som absolut inte får gå förlorade eller glömmas bort hör till allmänbildningen,tex så som förintelsen , vietnamkriget o dyl. Tycker även att stora sporthändelser hör till allmänbildningen (vm-brons-94). Svårt att säga vad allmänbildning är, det handlar nog mycket om intresse vad man tycker är självklart.

 2. Det hör kanske inte till allmänbildningen att kunna svara på den frågan men —-
  allmän bildning säger kanske lite mer.
  Jag tror inte att vare sig en japan eller en burundier tycker att det hör till allmänbildning
  att veta när Sveriges nationaldag är. (Burundi – en liten militärdiktatur i Afrika.)
  Detta ger ju att begreppet i vart fall måste relateras till geografisk plats, kultur, religion, politisk miljö mm.
  Allmänbildning kan väl definieras som begränsad kunskap om mycket.
  Skillnaden borde då vara specialistkunskap, som handlar om bred kunskap om litet.
  Man kan ju vara både allmänbildad och ha specialistkunskap.

 3. Det borde
  höra till allmänbildning
  en att veta att man inte skall lägga in
  hårda returer i en
  blogg.

 4. @Freak: Självklart skall viktiga händelser ingå, det hade jag inte en tanke på. Frågan är bara om det är viktigt att veta exakt när månlandningen ägde rum eller bara på året? Tycker en 15-åring att det är lika viktigt att veta detta som en 55-åring gör?

  När det gäller sport så missade jag det för att jag inte är särdeles intresserad av det. Trots detta så känner jag till Ingemar Stenmark, Gunde Svan, Björn Borg, Björn Waldegård och Stig Järrel för att nämna ett fåtal sportikoner.

  @J.Rex: Visst är det så att det är kulturella och geografiska skillnader när det gäller allmänbildning. Att USA har en president anser jag vara allmänbildning även här i Sverige men att veta vem som sköt Lincoln (John Wilkes Booth) är överkurs.

  Även om bred kunskap oftast går stick i stäv med djup kunskap inom yrkesområden så är det naturligtvis så att man kan vara väldigt allmänbildad (kan man vara mer eller mindre allmänbildad?) och fortfarande besitta väldigt spetsig kunskap.

  Att allmänbildning enbart rör sig om bred kunskap om mycket är jag dock inte helt säker på att jag håller med om – du kan ha en väldig massa kunnande som är mer eller mindre meningslös (de som memorerat Trivial Pursuit t.ex.).

  Och att veta hur man kommenterar på en blogg borde mycket riktigt höra till allmänbildningen nu för tiden. ;)

 5. Eh… Stig Järrel sysslade kanske med sport men det var inte därför han var känd. Jag tänker på Sven (?) Järring så klart.

  Det märks hur det står till med min allmänbildning. ;)

 6. Varför inte ha ett diskussionsämne som handlar om besökarna skulle kunna komma med förslag på diskussionsämnen.

 7. Varför inte?

  Jag postar ett inlägg med en gång så får vi se vad det resulterar i.

 8. Citat från Wikipedia. ”Allmänbildning innebär att ha grundläggande kunskaper inom många olika ämnen , fenomen och företeelser, speciellt inom humaniora, samhällsvetenskap och politik. På senare år har kunskaper om populärkultur allt oftare inräknats i allmänbildningsbegreppet.”
  Om det ingår i allmänbildningen att veta hur man kommenterar en blogg, så är jag hopplöst oallmänbildad:). Man kanske inte ens får använda citat?
  Innan jag tjuvläste på Wikipedia så satt jag och grunnade på det här med allmänbildning. Tror att det handlar om att ha bred kunskap om än inte så djup. I så fall, kan man vara allmänt allmänbildad inom vissa ämnen….? Exklusive sport, geografi eller annat. Troligtvis inte.

 9. Hej Gitta!

  Det är ok att använda citat i kommentarerna på en blogg (även om jag inte anser att Wikipedia är världens bästa referens, men det är ett annat ämne), det är mest J.Rex. som har problem med alla dessa nymodigheter. ;)

  Jag har svårt att se att du kan vara allmänbildad utan att ha iaf en susning om saker som sport, geografi, matte o.s.v.

  Jag vet t.ex. att Himalaya är ett väldigt högt berg, att Marianergraven är världens djupaste undervattensgrav och att Ayers Rock är en väldigt speciell klippa i Australien.

  Jag håller med om att du inte kan vara allmänbildad inom specifika områden men om vi uttrycker oss lite klumpigt, gör dessa kunskaper mig ”allmänbildad inom geografi”?

 10. Bra skrivet, tycker du har alla hästar hemma